13 януари 2012

Рибена чорба

В тези мразовити зимни дни, много добре ще ви се отрази една гореща чорбичка, и защо тя да не е рибена :) Издавам ви моето приготовление, надявам се да ви допадне!


В голямо парче марля слагам изчистената и нарязана на едро риба /шаран, толстолоб или друга с тегло около килограм/, завързвам и поставям в тенджера. Наливам студена вода докато я покрие и малко отгоре й, и слагам на котлона. Оставям да поври до готовност на рибата /15-20 минути/, след което я изваждам както е в марлята и прехвърлям в тава. Оставям я да се охлади и почиствам от костите.

През това време слагам в тенджерата нарязани за ситно 1-2 глави кромид лук, 1 морков, настърган домат /или 1кч от консерва/, и малко след това 2-3сл ориз и подправки - 1-2 щипки чубрица, стрък целина, стрък девисил, мащерка, млян чер пипер и сол по ваш вкус. Когато всичко е сварено слагам парченцата от рибата, доливам вода до желаната гъстота. Ако рибата не е много тлъста добавете и малко олио - около 2-3сл. Оставям за 1-2 минути още да ври и отмествам супата от котлона.  Поръсвам с нарязания пресен магданоз.

Забележка: Ако рибата е малко като количество може да добавите 1-2 картофа.  А ако сте любители на лютото, добавете и едно чушле :))))

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

8 коментара:

  1. Уникална чорба Маги.Съпруга ми винаги иска да му направя, ама аз като не знам как ,пък и в нета нещо не ми харесаха рецептите, та все си намирах оправдания .:)
    Твоята ме изкуши и ще я пробвам непремено.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, благодаря ти за доверието :) Сподели за резултата, когато я приготвиш! Цвет, и на теб благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна и ароматна ще да е!Много отдавна не съм правила,добра идея!

    ОтговорИзтриване
  4. Надя9/7/12 15:40

    Това е рибената чорба на моето семейство и аз си мислех, че е запазена марка. Страхотна е, моите хора друга рибена чорба не признават.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, и в нашият дом е на почит тази чорбичка :)

      Поздрави и хубав ден, Маги :)

      Изтриване
  5. Анонимен13/11/12 20:00

    Отново чудесна рецепта!Поздрави,Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През студените дни я предпочитаме, защото не е така тежка като месните супи :)

      Изтриване